You have tried to access

Sheffield Hallam University
Art and Design Graduate Showcase

Unfortunately your browser is not supported. If you want to view this site you need to upgrade to a modern browser like Chrome, Safari, Edge or Firefox
Anna McNiven
Brutalism project
Anna McNiven
Brutalism project

Through research, Anna McNiven found that the majority of brutalist buildings were either residential flats or big public buildings such as libraries and universities. She wanted to design a building that stood out from the site, Sheffield Train Station. Due to the site being an important access point for Sheffield, she wanted to create a public building that encourages and influences people to explore their creative side. The accessibility of the site made it the perfect location for this project to encourage a large number of people to take part and utilise the space

The building has 5-stories with many different creative levels, such as a gallery, library, and workshop and collaborative workspace. The shape and design of the building are deemed ‘stereotypical’ for a brutalist building as it expresses the form of the material through the way the floors are stacked upon one another.

Isometric drawings – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Mezzanine floor plan – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Gallery floor plan – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Seating area floor plan – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Visual 2 – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Ground floor plan – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Library floor plan – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Workshop floor plan 2 – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Section – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG
Model – ANNA MCNIVEN
24/05/2021, PNG